mei 2022
M T W T F S S
     
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Bij tweede lustrum klein Amsterdam groot feest

september 1997

De inwoners van de buurtschap Klein Amsterdam, een klein stipje op de landkaart tussens Empe, Klarenbeek en Loenen, slaan de handen ineen want er is weer een groot feest in aantocht. ‘Burgemeester en wethouders’ kondigen aan dat er zaterdag en zondag het tweede lustrum groots gevierd gaat worden. ‘Burgemeester’ Jan van den Brink hangt zijn ambtsketen om voor het openen van de feestelijkheden die beginnen met een daverende feestavond in de tent die speciaal voor deze gelegenheid wordt opgezet in het centrum van de buurt. Op de tweede dag is er een koffieconcert van de Ieselkapel en zondagmiddag treedt het popkoor BreakOut op dat ook uit Klein Amsterdam afkomstig is. Jan van den Brink is vorig jaar gekozen tot ‘nieuwe burgmeester’ van Klein Amsterdam. Met algemene stemmen werd hij gekozen tot eerste burger. Hij volgde zijn vader, Wim van den Brink, op. Sinds 1973 kent de buurtschap een ‘college van burgmeester en wethouders’. Antoon Garrits was de eerste die spontaan op een feest tot ‘burgemeester’ van deze ‘minigemeente’ werd gekozen. Na diens overlijden werd in 1987 Wim van de Brink benoemd, die samen met enkele personen ook de buurtvereniging Klein Amsterdam oprichtte. In dat jaar kreeg de buurt in de driehoek ook officieele naamborden. De ‘burgmeester’ werd bijgestaan door de ‘wethouders’ Gert Derksen en Jan Garrits. Na enkele jaren werd ‘wethouder’ Derksen opgevolgd door Henk Dijkman.
Ambtsketen
Bij officieele gelegenheden draagt de ‘burgemeester’ zijn ambtsketen maar meestal is hij in deze functie niet te herkennen. Klein Amsterdam maakt deel uit van de gemeente Voorst. Met de burgemeester van Voorst, J.H.J. van Blommestein, heeft Van den Brink een goede band. Enkele malen was Van Blommestein al in Klein Amsterdam en zal op het grote lustrumfeest ook weer van de partij zijn. Om de ‘mini gemeente’ Klein Amsterdam compleet te maken ontwierp Gert Derksen een eigen wapen. Daarin is het wapen van de drie keepers van de gemeente Voorst verwerkt en de drie kruisjes van het ‘grote’ Amsterdam. Een klein rondje met kruisje verbindt beiden samen met wat groen. Ook heeft de buurtschap een eigen volkslied. Jaap Bensink maakte de tekst. Dit wordt ieder jaar bij het begin van de feesten gezongen. Het ‘college van B en W’ wordt bijgestaan door Marius Bruggeman, Jannie Hagen en Eefke Albers die samen het bestuur vormen van de buurtvereniging. De ‘burgemeesters’ van Klein Amsterdam hebben sinds hun benoeming al veel voor hun buurtschap kunnen doen. Dankzij hun inspanningen staan er nu officiële borden. Op elke landkaart staat de buurtschap die dateert van rond 1914 aangeduid. De verkeersveiligheid werd sterk bevorderd en Klein Amsterdam kreeg een brandput. Ook kon in veel gevallen bemiddeld worden voor de leden. De ‘burgmeester’ wil hier niet verder op in gaan. “We leven hier in een knusse gemeenschap bij elkaar”, zegt ‘burgemeester’ Van den Brink. We helpen elkaar zoveel als we kunnen. Lief en leed delen we met elkaar. Het is mooi dat door de buurtvereniging nu veel voor de Klein Amsterdammers kan worden gedaan. We doen samen best veel. De opkomst is altijd erg goed.
” Vrijwilligers “
Voordat er op 13 en 14 september feest gevierd kan worden moet er flink wat werk verzet worden. Aan helpers echter geen gebrek. Van den Brink: Vrijwilligers voor het opbouwen hebben we altijd voldoende. Sommigen nemen gewoon vrijdag de hele dag vrij om mee te helpen alles op te bouwen en klaar te zetten. Het is prettig dat je zoveel medewerking hebt. Alles doen we zelf. Ook de consumpties in de tent. Hiervoor hebben we trouwens zelf een ‘Klein Amsterdam Euromunt’ laten ontwerpen. Hiermee kunnen de feestvierders op het komende feest betalen.” Op zondagmorgen 14 september begint het koffieconcert van de Ieselkapel met bekende Beemische en de Egerlandersmuziek in de feesttent aan de Heuvelderweg om 11.00 uur. Iederdeen, ook buiten de buurt, mag komen luisteren. Het publiek dat een redelijke toegangsprijs betaalt kan aansluitend ook genieten van het optreden van het popkoor Break Out onder leiding van Tanja Blekking uit Klein Amsterdam. Zij zingen bekende evergreens en gouden hits uit het verleden. Ook mogen de bezoekers hun zangtalent testen met de karaoke banden.

___________________________________________________________________________

Een dodelijke V-1 in Klein Amsterdam

Jan Holtrigter uit Apeldoorn zat ondergedoken om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. Tijdens de razzia van 2 december hield hij zichzelf de hele dag verborgen in een put. ‘s Nachts sliep hij onder de vloer van zijn huis en overdag ging hij de boer op om voor eten te zorgen voor zijn gezin. ,,Op 7 februari 1945 ging ik naar een bakker in de buurtschap Klein Amsterdam, ten westen van Zutphen. Daar hoorde ik een V-1 aankomen. Net boven mij stopte de motor, het ding maakte een bocht en viel neer naast een boerderij waar hij ontplofte. De boerderij stortte als een kaartenhuis in elkaar. Ik dook direct onder het ingestorte dak, op zoek naar eventuele overlevenden. Uit het puin zag ik opeens een kinderhandje steken. Ik ruimde het puin weg en vond een kind van circa 1,5 jaar, hoogstwaarschijnlijk een meisje want het had een jurkje aan. Ik heb het bij de buren afgegeven; het kwam bij en begon te huilen. Intussen was er hulp gekomen en haalden we ook nog een gewonde vrouw onder de brokstukken weg. Ook vonden we nog een oudere vrouw, die korte tijd later is overleden. De boer heeft het bombardement niet overleefd. Ik heb het verdere zoeken niet afgewacht, want intussen waren de Moffen gekomen en dacht ik: wegwezen, voordat ze belangstelling krijgen.” Tot voor kort kende Holtrigter weinig details over het ongeluk. ,,Totdat een paar jaar geleden een boekje verscheen, ‘De inval, bezetting en bevrijding van Voorst’, door J. Elfrink. Daarin stond dat de boer R. Peters heette en zijn tante mevrouw Weyenberg. De vrouw en het meisje bleken evacuees uit Arnhem met de naam Elbers. Elfrink heeft voor me uitgezocht hoe het verder met hen gegaan is en dat staat in een tweede boekje met dezelfde titel. Het meisje dat ik in het puin vond bleek Nienke te heten en ze woont nu in Californie. We hebben intussen een drukke briefwisseling.”

______________________________________________________________________________________

Uit vroeger tijden
Klein Amsterdam Augustus 1986

Centraal in de knusse buurtschap tussen Loenen en Voorst staat deze schuur die op het dak de letters ‘Klein Amsterdam’ aangeeft. Oude hechte tradities leven hier nog voort.
In een gebied tussen Loenen, Klarenbeek en Voorst ligt de kleine maar hechte buurtschap ‘Klein Amsterdam’, met ongeveer honderd ‘inwoners’. Daar leven de tradities en oude gebruiken bij rouw, trouw, geboorten en bruiloften nog altijd voort. Ruim 30 gezinnen wonen er, waarvan de driehoek van wegen Heuvelderweg Gravenstraat en Diederikweg de kern vormt. Op het dak van een schuur staat in rode pannen de naam “Klein Amsterdam”.
Buurtbewoners in dit gebied hebben nimmer vernomen waar men deze naam aan te danken heeft. Wellicht hebben hier vroeger enkele Amsterdammers gewoond die nadien weer zijn vertrokken. Verschillende dorpen en gehuchten hebben naar aanleiding van de komst van sommige bewoners een naam gekregen, Het maakt de Klein Amsterdammers ook niets uit, ze wonen er erg naar hun zin in deze buurt. Omdat de buurtschap tussen enkele dorpen ligt is de geografische indeling wat moeilijk te noemen. In het postcodeboek kan men Klein Amsterdam vinden bij Voorst, maar in het telefoonboek worden deze inwoners gerangschikt onder Klarenbeek. De jeugd bezoekt de school in Empe en ook is men voor het verenigingsleven op deze plaats georiënteerd. Het gehucht heeft echter meer zakelijke aktiviteiten dan Empe. Men vindt er een grote malerij, garage, een zaak in dier- en landbouwbenodigdheden en een ‘winkel van sinkel’. De winkelwagen komt nog aan de deur en ook is de warme bakker nog altijd present.