juni 2022
M T W T F S S
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Bushalte in Klein-Amsterdam

Gem. Voorst – De buurtbus van Klarenbeek krijgt per 11 december aanstaande een gewijzigde route. De wijziging is het gevolg van de invoering van het zogenaamde ‘Feederplan Stedendriehoek’ wat ontwikkeld wordt voor de ontsluiting van de nieuwe stations in de regio. De huidige buurtbus rijdt nu dagelijks tussen Apeldoorn en Klarenbeek (lijn 507) en tussen Klarenbeek en Twello (lijn 508). De wijziging komt voornamelijk neer op de route naar Twello. Nu loopt deze via Wilp-Achterhoek, en na 11 december zal deze vanaf Klarenbeek via Klein Amsterdam, Empe, Voorst, Bussloo, Wilp en Posterenk naar Twello lopen. Met de wijzigingen worden nu dus ook de kleinere kernen bereikt. De reden dat de wijziging nu al wordt doorgevoerd is het sterk aantal teruglopende passagiers op deze lijn. Door een nieuwe route te kiezen wordt verwacht dat het aantal reizigers weer zal toenemen. Op de buurtbus zijn de ‘normale’ strippenkaarten niet geldig, kaarten worden gekocht bij de chauffeur. Meer informatie wordt vanaf begin december gegeven via de chauffeur van de buurtbus, het kaartverkooppunt in Apeldoorn en via de website www.bba.nl

______________________________________________________________________________________

Mogelijk legalisatie van partyschuren

De Stentor 14-10-2005

VOORST De gemeente Voorst wil feestschuren zoals De Diederik in Voorst legaliseren om niet voortdurend verwikkeld te raken in juridische procedures die de BEM aanspant. Tot het moment van legalisatie moet De Diederik op slot. Eigenaar Jaap Korenblek is behoorlijk ontstemd over de gang van zaken omdat hij nog geen bericht heeft gekregen dat hij de feestschuur moet sluiten.  Voorlopig ga ik dan ook gewoon door. Korenblek meent er recht op te hebben door te gaan omdat hij maatregelen heeft getroffen om de partyschuur brandveilig te maken. Ik heb het doek aan het plafond laten impregneren en twee brandblussers opgehangen. Ook is er een nieuwe buitendeur die naar buiten draait, zoals de gemeente eiste. En op de deur naar de wc’s  zijn deurdrangers aangebracht. Korenblek had een controle verwacht zodra de aanpassingen waren uitgevoerd.  Maar toen ik belde om een afspaak te maken bleek niemand tijd te hebben. Over veertien dagen komt er wel iemand langs, werd mij gezegd. Maar die twee weken zijn ook al weer om.  Korenblek moet nog wel zorgen voor zijn vergunningen, zoals een milieuvergunning. Daar wordt aan gewerkt zegt de Voorstenaar, die daarvoor een bureau in de arm heeft genomen.  Binnenkort heb ik een gesprek met de wethouder. Dan komt ook de aanpassing van het bestemmingsplan aan de orde. Die wethouder, Ank Oude Luttikhuis, heeft de raad al eens laten weten dat ze geen moeite heeft met partyschuren omdat ze in een behoefte voorzien. Ze wil ze legaliseren om conflicten met de BEM, die de belangen van de reguliere horeca behartigt, te voorkomen. Legalisatie vraagt onder meer om een aanpassing van het bestemmingsplan. De provincie moet daar ook mee instemmen.

____________________________________________________________________________________________

Lies Albers Peters Schutterskoningin

Woensdag 7 september 2005
KLEIN AMSTERDAM – Lies Albers-Peters mag zich een jaar schutterskoningin noemen van de buurtschap Klein Amsterdam. Herstellende van een operatie deed Lies met krukken mee aan het schuttersfeest.
Het driedaagse buurtfeest in de buurt Klein Amsterdam tussen Voorst en Klarenbeek begon vrijdag met een filmavond voor de jeugd. De jongeren konden in De Diederik kijken naar spannende films. Zaterdag was het feest met live-muziek in de feestzaal. De stemming zat er prima in. Zondagmorgen was iedereen om half tien al present voor het gezamenlijke ontbijt. Het bestuur had weer gezorgd voor lekkere broodjes, warme eitjes en nog veel meer. Om elf uur was het tijd voor klootschieten. In vier groepen werd meegedaan aan deze nieuwe sport. De groep van Teun Bresser was de beste. Na een patatje eten was het tijd voor het vogelschieten. De vrouwen deden het dit keer prima. Van de vijf prijzen wonnen de vrouwen er vier. Lies Albers werd koningin, Rietje Garrits schoot de linkervleugel, Erna Dijkman de kop,
Ada Dorgelo de staart en Henk Dijkman moest de eer van de mannen hoog houden met de rechtervleugel. Er waren 198 schoten nodig om de vogel klein te krijgen.De jeugd deed ook aan vogelschieten, Jacquline Hagen schoot de staart, Frank Korenblek de linkervleugel en Daan Bruggeman de romp (koningsprijs) met kop en rechtervleugel. De uitreiking van de schuttersprijzen was tot slot nog een vrolijke bijeenkomst waarbij getoost werd op de koningin en jeugdkoning.

____________________________________________________________________________________

Buurtvereniging protesteert bij gemeente Voorst

Jaap en Rikie Korenblek in partycentrum De Diederik, dat met sluiting wordt bedreigd.
Woensdag 7 september 2005
Martien Kobussen
KLEIN AMSTERDAM – De buurtschap Klein Amsterdam dreigt partycentrum De Diederik, dat dienst doet als hart van de buurt, te verliezen. De BEM, die strijd voor oneerlijke concurrentie in de horeca aanpakt, doet er alles aan om de Diederik te laten sluiten. Niet alleen Korenblek, maar ook de buurtvereniging en clubs die gebruik willen maken van De Diederik als repetitieruimte, willen het dolgraag open houden.
De buurtvereniging moest jarenlang voor haar feest een dure tent huren. Iemand kwam op het idee om Jaap Korenblek van boerderij De Diederik te vragen een varkensschuur, die leeg stond, in te richten tot feestschuur. Korenblek, die houdt van een gezellig feestje, wilde daaraan wel meewerken. De schuur werd opgeknapt en omgetoverd tot een gezellige feestzaal. Precies vijf jaar geleden werd het eerste feestje gehouden van de buurtvereniging Klein Amsterdam. Dit hoorden mensen uit de buurt die een verjaardag wilde geven en weldra was het ieder weekend druk in de feestzaal dat de naam kreeg van partycentrum De Die¬derik. Iedereen was er tevreden mee, maar er kwam een kink in de kabel. Korenblek kreeg in mei 2005 bericht van de gemeente Voorst dat De Diederik dicht moest. Korenblek nam metdeze beslissing geen genoegen en trok aan de bel. ‘Ik heb meteen de politiek in’geschakeld. De meeste partijen had ik wel op mijn hand. We begrijpen niet waarom de schuur dicht moet. De BEM zit er achter omdat hier verjaardagspartijtjes worden gegeven.
Maar dit is voor hen geen concurrentie want deze verjaardagen zouden anders thuis worden gegeven. Men gaat er niet voor naar een cafe. Dat wordt veel te duur. Hier kunnen de mensen alleszelf doen. Alleen wat huur betalen en de rest brengen ze allemaal zelf mee.’
Diploma’s
Dat schuur niet veilig zou zijn vindt Korenblek flauwekul. De deuren moesten anders draaien, er moesten drangers aan de deuren komen, en de kleden die hier hangen moet behandeld worden met brandvertragende stof. Een horecadiploma en een soort hygiëne diploma was ook een eis. Een zoon van Korenblek heeft die al. Hij moest zich laten inschrijven in de Kamer van Koophandel. Ook dit werd geregeld. De brandweer is komen kijken en heeft het sein op groen gezet. Wethouder Ank Oude Luttikhuis is ook op De Diederik geweest en liet weten geen belemmeringen te zien. Toch blijft de sluiting dreigen.
Jaap en echtgenote Rikie zijn er niet gerust op. Zij hebben de raadsvergadering bijgewoond waar dit probleem aan de orde is geweest. Door verschillende partijen is ingesproken en hebben een pleidooi gehouden voor het behoud van de Diederik. De buurtvereniging kan niet zonder. Regelmatig worden door hen activiteiten opgezet. Op 11 september is De Diederik de start en eindpunt van de snertwandeltocht.
Veilig
Jaap Korenblek snapt niet waarom er geen horecavergunning afgegeven mag worden. De zaal is gezellig. Alle voor zieningen hebben we aangebracht. Er is hier een mooie ruime plek voor auto’s. Kinderen kunnen er veilig spelen. ‘We hopen dat burgmeester en wethouder hun gezonde verstand gebruiken. We hebben goede hoop dat de politieke partijen hun invloed aanwenden om deze feestzaal te behouden. We zitten dit jaar aardig vol en voor volgend jaar staan er ook al veel verjaardagen. Jammer dat we deze mensen teleur moeten stellen. De harmonicagroep Noa Warktied en de drumband van het Fanfarekorps zitten dringend verlegen om repetitieruimte. Hier kan dat allemaal. Niemand heeft er last.
__________________________________________________________________________________________________
2 SEPTEMBER 2005 – TWELLOVoorst is het getouwtrek met het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) over partyschuren in het buitengebied zat. De BEM wil dat ze op slot gaan, terwijl Voorst ze beschouwt als een geoorloofde vorm van plattelandsvernieuwing. Mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Wil de gemeente niet voortdurend de BEM in haar nek hebben, dan is er nieuw beleid nodig om het ontstaan van partyschuren in goede banen te leiden. Die conclusie trok de gemeenteraad maandagavond toen de perikelen rond partyschuur Diederik aan de Gravenstraat in Voorst aan bod kwamen. Ook tegen deze feestschuur maakt de BEM, namens de Horecabond Apeldoorn, bezwaar. Eisen Inmiddels heeft ook de gemeente geconstateerd dat uitbater Korenblek aan een aantal voorwaarden niet voldoet. Onder meer aan eisen op het gebied van de brandveiligheid waar de gemeente geen gedoogbeleid voor wenst te voeren. Daar moet Korenblek mee aan de slag in de tot feestschuur omgebouwde voormalige varkensschuur. Ook moet hij zorgen voor een drank-, horeca en milieuvergunning. Korenblek wil daar wel in investeren als hij enige zekerheid heeft dat hij dan ook door kan gaan met zijn partyschuur. Dat kan wethouder Ank Oude Luttikhuis (ruimtelijke ordening) hem niet beloven. Dat vergt ook nog een wijziging van het bestemmingsplan waar de provincie meee akkoord moet gaan. Als je het van de te voren vraagt, weet je zeker dat de provincie nee zegt,hield burgemeester J. van Blommestein de raad voor. We moeten dus eerst zelf beleid vaststellen om te kunnen onderbouwen waarom die partyschuur moet kunnen. Ook om te voorkomen dat het geen Dika (aan de Kruusweg, red.) wordt. Zeuren De gemeenteraad voelt wel wat voor zo’n beleid, partyschuren vallen ook onder plattelandsvernieuwing. En de BEM moet niet zo zeuren, voegde Hans van der Sleen (Gemeentebelangen) er aan toe. Als de prijzen in de reguliere horeca niet zo hoog waren, zou die ook minder last hebben van partyschuren.

_________________________________________________________________________________-

Deelname snertwandeltocht valt tegen

Klaverblad 21-09-2005 KLEIN AMSTERDAM
Aan het weer en de organisatie van de tweede snertwandeltocht in de buurtschap Klein Amsterdam heeft het niet gelegen, maar helaas was de belangstelling voor de wandeltocht niet zo groot. 75 wandelaars hebben genoten van de prachtige omgeving; vorig jaar waren dat er 150. Ondanks de matige opkomst is de wandeltocht geslaagd: de stemming was goed, de reacties van de deelnemers waren positief. Op de twee rustpunten was er koffie, thee en frisdrank. Na afloop kon men genieten van een heerlijke kop erwtensoep. Was daarmee de honger nog niet gestild, dan kon men zich ook nog te goed doen aan een broodje bal of een hamburger. Een foto-impressie van de dag is te vinden op www.kleinamsterdam.tk

_____________________________________________________________________________-

Gerritje ter Hove erelid Zanglust

Februari 2005


Tijdens een repetitie van zangkoor Zanglust in ,t Oortveld in Empe is mevrouw Gerritje ter Hove – Gierman tot erelid benoemd. Na 36 jaar heeft zij er vanwege haar gezondheid een punt achter gezet. Al eerder had zij op 6 januari tijdens de ledenvergadering te kennen gegeven te willen stoppen met het zingen. Een aantal leden opperde het idee om haar tot erelid te maken toen zij hoorden van het stoppen van Gerritje ter Hove. Op 3 februari werd zij uitgenodigd om in de pauze een kopje koffie te komen drinken. Tijdens de koffie werd tante Gerritje,zo als ze altijd wordt genoemd ,door de koorleden, door voorzitter Annie Lammers, toegesproken. Zij memoreerde dat Gerritje al die jaren een zeer trouw lid is geweest. Zij versterkte het koor in de sopraanpartij. Ze heeft dit altijd met veel plezier gedaan. Zij werd door het overhandigen van een oorkonde tot erelid benoemd van het dameskoor Zanglust Empe. Daarbij kreeg ze ook een bos bloemen. Het scheidende koorlid was blij verrast met deze benoeming en liet weten de oorkonde een mooi plekje te geven in de woonkamer.