juni 2022
M T W T F S S
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Partyschuur de Diederik in Voorst voldoet aan alle eisen

VOORST – Partyschuur de Diederik in de buurtschap Klein Amsterdam in Voorst mag weer open.

Een opluchting voor eigenaar Jaap Korenblek die streed voor heropening van zijn feestschuur.

Eind vorige week viel bij hem de vergunning in de bus om de voormalige varkensschuur weer als horeca-pand in gebruik te nemen. ,,Het heeft me een bult geld gekost”, kijkt Korenblek terug op de maandenlange sluiting en verbouwing die hij pleegde in de periode dat er een zegel op de deur zat.

De ruimte voldoet nu aan alle eisen die worden gesteld in de drank- en horecawet. Ook is het gebouw door de gemeente op het gebied van brandveiligheid helemaal goedgekeurd. Het was het Bureau Eerlijke mededinging (BEM), dat opkomt voor de belangen van de reguliere horeca, die het Korenblek moeilijk maakte. De BEM dwong de gemeente Voorst om actie tegen Korenblek te ondernemen in een poging de partyschuur gesloten te krijgen. De gemeente, die de partyschuur tot dan oogluikend had toegestaan, kon niet anders dan daaraan gevolg geven.

Inmiddels is de gemeenteraad van Voorst aan de slag gegaan om de regels op te stellen die nieuwe functies in leegstaande gebouwen in het buitengebied mogelijk maken. Onder bepaalde voorwaarden valt daar de exploitatie van een feestschuur ook onder.

Korenblek is blij dat de strijd over het voortbestaan van de Diederik voorbij is. De Voorstenaar begon de partyschuur als onderkomen voor de eigen buurtvereniging die een plek zocht voor het houden van buurtfeesten. ,,Ik hoop dat de oude klanten weer terugkomen”, zegt de gelukkige Voorstenaar.

______________________________________________________________________________________

Brandweerwagen korps Voorst op z’n kant

woensdag 11 juni 2008

Iets voor half vier gistermiddag ging de pieper bij het Voorster brandweerkorps.Het brandweerkorps Klarenbeek had assistentie nodig bij een geval van hooibroei aan de Hallsedijk in Empe.

______________________________________________________________________________________

Storm raast over KleinAmsterdam.

1 maart 2008

De storm die vanaf vrijdagavond over Nederland raast, heeft ook in Kleinamsterdam voor schade en ongemak gezorgd.

In de bocht bij Korenblek moest de brandweer uit Klarenbeek er bijkomen om een over de weg gewaaide boom op te ruimen.


____________________________________________________________________________________________

Bij de familie Dijkman werd het dak van het tuinhuisje geblazen.

_______________________________________________

Dieven op pad.

29 februari 2008

In de nacht van donderdag op vrijdag is erbij een woning

aan de Diederikweg een aanhanger gestolen.

De foto laat de achter gebleven lege plek zien.

_________________________________________________________________________________

Voettocht door Voorst

6 februari 2008

Tijdens een live uitzending van omroep voorst werd in het programma
“Voettocht door Voorst “ gesproken over het leven in Kleinamsterdam.

Verslaggeefster Ada Dorgelo van radio voorst ging in gesprek met de burgemeester van Kleinamsterdam, Jan van de Brink, voorzitter van de buurtvereniging, Ap ter Hove, kunstgieter, Marius Bruggeman. snertwandeltocht organisator, Henk Dijkman. Basman van de rockgroep “De Haverkampband”, Bas strijker, eigenaar van “De Diederik”, Jaap Korenblek en als nieuwkomer in de buurt, Jet Rutten.

Een stukje van dit interview is opgenomen en kunt u via onderstaande link beluisteren.

Interview Jaap korenblek LOV 6-02-08

______________________________________________________________________________________

Unieke doopjurkjestentoonstelling

foto Ronny te Wechel

VOORST   –    Erg   leuke   reacties kreeg de werkgroep zaterdag bij de opening van een unieke doopjurkententoonstelling in de Dorpskerk van Voorst. Zo’n tachtig belangstellenden kwamen even een kijkje nemen op de tentoonstelling van ruim 65   doopjurkjes   en   bijbehorende artikelen. De groep had de jurkjes overzichtelijk opgesteld met daarbij toepasselijke foto’s en informatie over de eigenaar en de baby’s die het kledingstuk hebben gedragen bij de doop.

Willie Wilbrink had tijdens haar vakantie in Duitsland een dergelijke  tentoonstelling gezien en kreeg toen het idee om dit ook in Voorst te gaan opzetten. Zij stelde dit in de Kerkenraadsvergadering aan de orde en kreeg hiervoor alle medewerking. Er werd een commissie gevormd met Janny Huisman, Lia Ormel en Wilbrink. De commissie deed een oproep in het kerkenblad en kranten. Er kwamen veel reacties binnen. Veel kledij en veel verhalen. Veel mensen boden spontaan hun kostbaarheden aan. Belangeloos stelden zij hun ‘schatten’ ter beschikking.

Sacrament

Dopen was (en is nog) een belangrijk sacrament in zowel Protestantse als Rooms Katholieke kerken. Dat velen daar goede en blijvende herinneringen aan hebben bleek wel uit de verhalen. Vroeger werd een pas geboren kind zo snel mogelijk gedoopt, vaak was de moeder nog niet hersteld van de bevalling en kon niet mee naar de kerk. De bekende doopjurk die in veel huishoudens nog steeds zorgvuldig wordt bewaard, stamt pas uit de negentiende eeuw. Voor die tijd werden de kinderen meestal gedoopt in hun jasje met mutsjes. Daar overheen werd een wikkelkleed gedaan.

Vorm

De vorm van de doopjurkjes loopt parallel aan de heersende mode. Zo hebben de doopjurken aan het begin van negentiende eeuw een verhoogde taille, net als de japonnen van de vrouwen in die tijd. De borduurde motieven zijn uiterst verfijnd en zijn in het midden van het rokgedeelte, langs de zoom aan de onderkant en op het bovenlijfje geplaatst. Ook de kop van de mouw is geborduurd. De rest van de doopjurk is meestal onversierd. Dat is geheel anders in het laatste kwart van de negentiende eeuw. De doopjurken zijn van onder tot boven uitbundig voorzien van vele stroken kant, afgewisseld met geborduurde stroken.

Meest bewaard

De doopjurk is wellicht het meest bewaarde kledingstuk. Het heeft blijkbaar voor veel mensen ook een emotionele waarde; Er zijn dan ook in verschillende museale en privé collecties fraaie voorbeelden van te zien en menig linnenkast bevat een kartonnen doos waarin de doopjurk van generatie op generatie opgeborgen wordt. Wachtend tot de dag dat er weer een jonge vrouw in de familie zwanger is en opnieuw een kind welkom wordt geheten in dit leven. Uit de informatie bij de jurkjes blijkt ook dat deze kledingstukjes vaak zijn gedragen. Soms wel vier of meer generaties. Het ging over van moeder op dochter. Zorgvuldig werd het bewaard in het kabinet. Wellicht tussen de mottenballen.

Oudste

Wie een wandeling maakt door de kerk zal zich verwonderen over de grote verscheidenheid van jurkjes. Sommigen heel eenvoudig gebreid en anderen extra lang met kant. Vaak werd het doopjurkje gemaakt van de trouwjurk. Ook Helma Haagen deed dit bij de doop van haar dochtertje Carin in 1971. Uit de sleep maakte zij het doopjurkje. Van de rest van de trouwjurk maakte zij een mini-jurkje. Het oudste jurkje is ingebracht door Marjan Gildemeester met een exemplaar uit 1885. Dit jurkje is gedragen door Pieter Jacobus Mensert, geboren 8 januari 1885. De doopjurk is handgemaakt door enkele oudere ongehuwde tantes van haar grootvader. Ook van mevrouw O verkleef t is een jurkje te zien uit 1885. Ook zijn er jurkjes te zien van latere jaren. De meeste uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Naast de jurkjes ook allerlei leuke artikelen die met de doop te maken hebben, als een doopvont uit een voormalige kapel. In de maand februari is de tentoonstelling op zaterdag gratis in de Dorpskerk te bekijken van 11.00 tot 15.00 uur en ook zondags na de dienst.

door Martien Kobussen.

_____________________________________________________________________________________

Fietsvierdaagse door Voorst en omgeving

VOORST – Van maandag 27 augustus tot en met donderdag de 30e wordt in Voorst de fietsavondvierdaagse gehouden.

Er zijn prachtige routes uitgezet in de omgeving van het dorp, elke avond is de tocht zo’n 25 kilometer lang. Vertrek vanaf het Dorpshuis om 18.30 uur. Inschrijven: maandag 27 augustus vanaf 18 uur. Kosten: 3,75 euro voor volwassenen; 2,75 euro voor kinderen tot en met 16 jaar.