oktober 2022
M T W T F S S
     
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Echtpaar Huisman 50 jaar getrouwd

KLEIN AMSTERDAM.- Frits en Jannie Huisman- van Beek vierden vrijdag hun gouden huwelijksfeest met een drukbezochte receptie bij Pijnappel in Klarenbeek.

Wethouder Jan van Muydenkwam het paar feliciteren namens de gemeente Voorst. Zondag was het feest voor de naaste familie. Het gouden echtpaar heeft inmiddels 9 kleinkinderen. Iedereen kent Jannie en Frits van hun winkel in Klein Amsterdam. Hun assortiment is zo uitgebreid en veelzijdig dat er over de Winkel van Sinkel wordt gesproken. Binnenkort bestaat het bedrijf 85 jaar!

Frits Huisman werd in Klein Amsterdam geboren in 1932. Zijn vader was daar een smederij begonnen  rond 1925. Frits ging in Empe naar de lagere school en na de Ambachtsschool in Zutphen, waar hij het smidsvak leerde, ging hij zijn moeder helpen in de smederij. Zijn vader was in 1934 op 39-jarige leeftijd overleden en zijn moeder runde de smederij met de hulp van knechten. In de smederij was een hoek waar allerlei boerengereedschap en ijzerwaren werden verkocht. Langzamerhand werd de winkel uitgebreid met de verkoop van landbouwwerktuigen en tractoren, maar ook laarzen en klompen, butaangas, witgoed, fi etsen, huishoudelijke artikelen en apparaten, schaatsen en speelgoed. Bovendien vindt u nu in de winkel ook een groot aantal kleinvakartikelen.

Wilp-Achterhoek

Jannie van Beek werd in 1940 geboren op een boerderij aan de Heeringstraat in Wilp Achterhoek. Ze bezocht de lagere school in Wilp Achterhoek en daarna de Huishoudschool in Twello. Na school ging ze, zoals in die tijd gebruikelijk, werken in de huishouding bij bijvoorbeeld een familie in Teuge en in Posterenk. In 1956 bij een uitvoering van Zingt den Heer in het CJV-gebouw in Voorst, leerden Frits en Jannie elkaar kennen en na een verkering van ruim 4 jaar trouwden ze in 1960 op het gemeentehuis van Voorst en in de kerk van Wilp. Het pasgetrouwde paar trok bij moeder Huisman in en kreeg drie kinderen, twee zoons en een dochter. Later kreeg moeder een aparte woonruimte.

Samen runden ze de smederij en de winkel, die steeds verder werd uitgebouwd. In de jaren zestig werd er nog een stuk bij de winkel getrokken en het assortiment werd steeds uitgebreider. In de loop van de jaren werden ook weer artikelen afgestoten, zoals de verkoop van     fi etsen en witgoed, terwijl de speelgoedafdeling steeds groter werd.

Stoppen?

Op de vraag: wanneer houden jullie  er mee op? Ze zijn immers inmiddels de pensioenleeftijd ruim gepasseerd, antwoorden ze eensgezind: “Dat weten we nog niet. We vinden het nog leuk om te doen en het geeft een leuke dagbesteding. Op woensdag is de winkel gesloten. Ze bezoeken dan de leveranciers om in te kopen of houden een vrije dag. Behalve samen de zaak runnen besteedt Frits zijn tijd aan puzzelen en bovendien is hij een groot verzamelaar van allerlei oude voorwerpen, die her de der in huis en winkel een plek krijgen. Hij bezoekt daarvoor bijvoorbeeld kerkenmarkten. Jannie zingt wekelijks bij zangvereniging “Zingt den Heer” en is lid van de kerkenraad in Voorst.

________________________________________________________________________________________________

Zwarte rook boven Klein Amsterdam

door Martien Kobussen. zondag 25 juli 2010

KLEIN AMSTERDAM – De lucht boven buurtschap Klein Amsterdam tussen Klarenbeek en Voorst was zondag vaak gevuld met zwarte wolken.

Uit de pijpen van de zware trekkers in de sportklasse walmde de zwarte rook de lucht in en trok dan oostwaarts weg. In korte tijd moeten de superdure machines de slepwagen van start naar finish brengen. Dit gaat in een moordend tempo.

Het is ieder jaar een grote klus voor de Stichting Trekker Trek in Klarenbeek om de organisatie rond te krijgen voor Trekker Trekwedstrijden. Het bestuur moet de beschikking hebben over een groot weiland die geschikt is voor dit evenement. De familie Boesveld stelde een weiland aan de Gravenstraat ter beschikking. Hier kon de baan voor ronkende trekkers worden uitgezet. De publieke belangstelling was groot.

Voor de stoere trekkermannen lonkte de finish, maar de trekker (of stuurmanskunst) liet het soms afweten. De tijd dat de slepwagen met een standaardtrekker zonder aanpassingen werd voortgetrokken is al lang voorbij. De mannen komen nu met trekkers aan de start waar veel aan is gesleuteld. Nieuwe onderdelen geven de motor meer power. ,,Het is een zeer dure sport”, laat een kenner weten. ,,Je moet goede sponsors of veel geld in de knip hebben. Aan sommige trekkers in de standaardklasse is vaak al voor 45.000 euro gesleuteld. Dan praat ik nog niet over de sportklasse. Dat kost tonnen”.

Ongeveer honderd trekkerchauffeurs deden mee in tien klassen van ‘gewone’ standaard tot de superzware sportklasse. Vooral Bert Bronsing uit Raalte en Derk Willems uit Voorst oogstten veel bewondering van het publiek door als een speer met hun supermachines op de finish af te gaan.

Het is een mannensport, maar toch waagden enkele vrouwen zich achter het stuur. Fenny Bosman uit Apeldoorn bracht met tot ruim 87 meter.

Voor de rijders aan de start verschenen werden de machines en man (vrouw) eerst gewogen. Extra gewichten waren soms nodig om in een bepaalde klasse te mogen starten.

De trekkerchauffeurs zaten soms met verbeten gezichten hoog in hun cabine. Vol verwachting of de machine de finish (full pull) zou halen. Doet de machine wat na honderden uren sleutelen verwacht wordt? De teleurstelling is dan ook groot als de machine halverwege blijft steken.

Rijder Wilfred de Groot uit Oosterhuizen is helemaal bezeten van deze hobby, die hem veel geld kost. Maar dat heeft hij er graag voor over.

____________________________________________________________________________________

Gezelligheid voorop in “feestschuur”.

De Stentor vrijdag 12 maart 2010
door Gerard Potijk

VOORST   s, Heeren Loo bouwt een nieuw activiteitencentrum in dorp Voorst. Op de open dag in het tijdelijke centrum wordt al vooruitgeblikt naar de nieuwe situatie. Vlaggetjes aan het plafond, drie dames die zich vermaken in de poppenhoek en twee volwas sen mannen die met lego bouwen. De grote groep zit aan een lange tafel een paas versiering te maken. In de hoek snort de kachel.

Het oogt gezellig in het Activiteitencentrum De Diederik aan de Gravenstraat in Voorst. En dat is ook de bedoeling, legt begeleidster Marianne Stevens uit. „ De bezoekers komen hier vooral voor beleving zoals wij dat noemen. Ze hoeven niks te maken, gezelligheid staat voorop.

De bezoekers zijn cliënten van   s, Heeren Loo, een instelling die zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. De Diederik is een tot feestschuur omgebouwde varkensschuur in het buitengebied van Voorst. Door de weeks heeft s,Heeren Loo de zaal  in gebruik, in het weekeinde zijn er nog geregeld feesten. Vandaar de vlaggetjes aan het plafond. Die laten we maar hangen, zegt Marianne Stevens. Elke vrijdag bergen we wel onze spullen op en maken we de koelkast leeg. Op maandag halen we alles weer tevoorschijn.

,s Heeren Loo heeft De Diederik sinds november in gebruik voor dagactiviteiten. Het is een tijdelijke oplossing. Op de Enk in dorp Voorst, aan de Windvang, is een nieuw centrum in aanbouw. Het gaat eind dit jaar open en biedt dan plek aan 40 mensen om dagactiviteiten te volgen. We heb ben er meerdere ruimtes beschik baar voor verschillende soorten activiteiten. Zo komt er een belevingsruimte, een bewegingsruimte, een arbeidsmatige ruimte en een tuin waar de tuin onderhouds groep aan de slag kan.

In het nieuwe centrum gaan ook de zestien cliënten van   s, Heeren Loo aan de slag die nu dagelijks naar De Diederik worden ge bracht. Ze wonen al in dorp Voorst, in een van de drie woongroepen aan de Tuinstraat, Dillestraat en de Windvang. Tot voor kort werden ze voor hun activiteiten naar Apeldoorn gebracht en dat had zo kunnen blijven tot dit najaar. Het het was hun eigen wens om dichter bij huis te blijven, vertelt Marianne Stevens, die dat wel begrijpt. Sommigen zaten drie kwartier in de taxi doordat die onderweg op meerdere plek ken stopte. Dat is vermoeiend, zeker voor mensen die al wat ouder zijn. Vandaar dat ze voor De Diederik kozen toen de kans zich voordeed om daar ruimte te huren.

Marjet Nijland, een van de cliënten van   s, Heeren Loo, heeft het naar haar zin bij De Diederik, al kan ze niet wachten tot het nieuwe centrum open gaat.

_______________________________________________________________________________________