mei 2022
M T W T F S S
     
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Snertwandeltocht

Buurtschap Klein Amsterdam (gemeente Voorst) heeft een zeer actieve buurtvereniging. De saamhorigheid die er heerst geeft een goede basis om samen diverse activiteiten te organiseren, waaronder de jaarlijks terugkerende snertwandeltocht. Deze wandeling staat op de KWBN wandelagenda als officieel wandelevenement in Nederland. Dit jaar vindt deze plaats op zondag 15 oktober. De uitvalsbasis is boerderij/zaal De Diederik aan de Gravenstraat 30 te Voorst, vanwaar diverse routes uitgezet zijn. Halverwege deze routes is een rustpunt ingericht waar de gelegenheid is om even te zitten, te toiletten en iets te nuttigen om daarna de tocht te vervolgen en te eindigen bij startpunt De Diederik. Ook hier is voor de liefhebber een kop warme snert met roggebrood te verkrijgen. Er kan gestart worden vanaf 8:30 uur. De kosten bedragen € 2,50 per persoon voor leden van de KWBN en voor niet leden kan er gestart worden voor een kleine bijdrage van € 3,50 per persoon. De tocht zal de wandelaar leiden over deels verhard en deels onverhard, gevarieerd terrein waarbij onder andere het natuurgebied de Empese en Tondense Heide wordt aangedaan. Honden zijn bij deze wandeling toegestaan, mits deze aangelijnd zijn. Buurtvereniging Klein Amsterdam viert dit jaar haar 30 jarig bestaan. In het kader hiervan wordt er een feestelijk tintje aan de middag gegeven. Iedereen is van harte uitgenodigd om er samen een gezellige dag van te maken. De organisatie heeft haar uiterste best gedaan om, ook voor de meer met de omgeving bekende wandelaar, een verrassende tocht uit te zetten. Dus trek stevige schoenen aan en kom genieten van (on)bekend terrein. Voor meer informatie kunt u terecht op de Facebookpagina: www.facebook. com/bvkleinamsterdam of op onze site www.kleinamsterdam.tk

_____________________________________________________________

Bijzondere bruiloft in jubileumjaar

 Voorzitter Alette van den Brul overhandigt het cadeau

“Waarschijnlijk is het begrip mantelzorg uitgevonden door dit echtpaar uit Klein Amsterdam.” Voorster burgemeester Jos Penninx vraagt met een breed handgebaar een staande ovatie voor het bruidspaar Teun Albers en Lies Peters. Gejuich breekt los en het feest is geopend.

Buurtvereniging Klein Amsterdam vierde 9 september haar dertigjarig jubileum in de vorm van een ouderwetse boerenbruiloft. De burgemeester maakte ter plekke het tot zover geheim gebleven bruidspaar bekend. Teun en Lies stapten bijna zestig jaar geleden in het huwelijksbootje. Hij komt van origine uit Klein Amsterdam, zij uit het buurtschap Tonden. “Hiermee verbinden zij de gemeenten Brummen en Voorst met elkaar,” aldus de burgemeester. “Teun heeft een modern voertuig bedacht; een tuintractor om overal te komen,” zei Penninx ook. “En zijn vrouw Lies is helemaal supermodern: ze heeft het stuur letterlijk in handen.

Ter voorbereiding werd gestart met het traditionele “groen maken”: de vrouwen knutselden papieren roosjes in elkaar, terwijl de mannen zich stortten op het dennengroen en dito boog. De entourage werd aangekleed met bloemen, klompen, mais en werktuigen van weleer.

Vogelschieten

Op zaterdagmiddag loste regerend schutterskoning Gerard van Dalen het eerste schot, hij werd na ruim honderd schoten onttroond door Riet Verbeek. Bij de jeugd wist Evi Albers met de kruisboog het laatste schot op de vogel te lossen. Deze dames mogen zich het hele jaar respectievelijk de koningin en prinses van Klein Amsterdam noemen.

Bruidspaar onthuld

Tijdens het avondprogramma werd pas duidelijk wie het bruidspaar zou worden. Nadat voorzitter Alette van den Brul iedereen welkom had geheten, kreeg burgemeester Jos Penninx de eer om op ludieke wijze het koppel bekend te maken. Hij noemde Lies en Teun “een voorbeeld van omgekeerde mantelzorg: opa en oma passen op de kleinkinderen, zodat hun zoon en schoondochter alle feesten af kunnen gaan.” Het bruidspaar werd aan alle kanten in het zonnetje gezet, kreeg cadeaus en alle (oud)inwoners van Klein Amsterdam feestten daarna tot in de late uurtjes.

Wandeltocht

De jubileumcommissie kijkt terug op een tot dusver geslaagd jubileumjaar waarin diverse activiteiten zijn georganiseerd. Er staat nog een evenement op stapel en dat is de snertwandeltocht op 15 oktober aanstaande. Deze wandeltocht trekt jaarlijks veel deelnemers, variërend van jong tot oud, de diverse routes lopen door het prachtige buurtschap. Tijdens de tussenstop is er gelegenheid om met een broodje en soep op krachten te komen.

Meer informatie op facebook/bvkleinamsterdam.

_____________________________________________________________

Kreidlerclub Klein-Amsterdam

KLEIN-AMSTERDAM / KLARENBEEK.- Sinds halverwege vorig jaar heeft Kreidlerclub Klein-Amsterdam een nieuwe locatie. De verhuizing was nodig omdat de familie Bruggeman aangaf te willen verhuizen en de club zodoende zonder locatie zouden komen te zitten. De club heeft nu een nieuwe locatie gevonden bij één van haar leden, Louis Mulder en wel aan de Klarenbeekseweg 49 in Klarenbeek, waar de club heel erg blij mee is.

 

Enthousiaste leden van de Kreidlerclub, hoe kan het ook anders, bij één Kreidler (foto 2015)

Vanaf afgelopen januari komen de leden nu elke eerste maandag van de maand bij elkaar. Het betreft een prima locatie om te sleutelen, te ‘ouwehoeren’ en is er zodoende ook altijd gezellig. Ondanks de plaatsverandering zal de clubnaam niet veranderen.

Toertocht
Ook dit jaar organiseert de club weer een toertocht, en wel op zondag 25 juni. Vanaf 10.00 uur wordt er verzamelt bij boerderij De Diederik in Klein-Amsterdam, gelegen aan Gravenstraat 30. Na goed onderling overleg is er nu een geheel andere opzet van de tochten. De toertocht zal dit jaar uit twee delen bestaan. ’s Ochtends vanaf 10.30 uur kan gestart worden voor de route van ongeveer 45 km. Deze route eindigt in Klein-Amsterdam waar gezamenlijk van heerlijke patat en snacks anderhalf uur lang genoten kan worden. ’s Middags vanaf ongeveer 13.00 uur kan er gestart worden aan de tocht van ongeveer 30 km met wederom de terugkomst in Klein-Amsterdam. Zo kunnen de deelnemers zelf kiezen of allebeide of alleen de ochtend of middag willen rijden. Ideaal voor de solex mensen, wordt gememoreerd. Deelname aan deze tochten zijn geheel voor eigen risico. De kosten bedragen 7.50 euro per persoon. Hiervoor ontvangt u gratis koffie, één consumptie en onbeperkt friet en snacks. Wanneer u besluit alleen na de middag mee te doen, kom dan zo rond 12.00 uur zodat u ook kunt genieten van deze aanbieding. Voor meer info kunt u Henk Dijkman bellen, tel. 06 – 23 14 44 10.

_____________________________________________________________

Afscheid Tonnie Martens

Tonnie Martens kan na een periode van hard en plezierig werken eindelijk gaan genieten van zijn pensioen. Na het faillissement van zijn vorige werkgever is hij op 52 jarige leeftijd aan de slag gegaan als leerling glazenwasser bij Schoonmaakbedrijf Garrits in Klein-Amsterdam en neemt op 18 mei afscheid.

Afscheid van een nette glazenwasser met verantwoordelijkheid gevoel, Tonnie Martens.

Omdat dit een heel ander beroep was, is Tonnie begonnen als leerling glazenwasser. Hij moest het vak nog leren, maar hij had al snel in de gaten dat de bedrijven en bungalows met niet te al hoge ramen (de Tonnie klanten) het best bij hem paste. Hij wist dat je de pauzes het best kunt houden op plaatsen waar collega’s en werkgever je niet kunnen vinden: ergens op een bankje ongestoord genieten van het mooie weer een appeltje en een boterham. Tonnie had moeite met veranderingen. Als glazenwasser is hij begonnen met een traditionele 2×9 spots ladder. Zijn collega’s stapten over op ladders met een punt. Tonnie niet. Tegenwoordig wordt er veelal gewassen zonder ladder met een wassteel en osmose water. Deze verandering vindt hij een absolute vooruitgang. Maar de wassteel is niet aan Martens besteed die blijft bij het oude. Zijn eigen ladder mag hij van Garrits houden als aandenken. Het vak van glazenwasser heeft Martens altijd goed gedaan. De afspraken die hij maakte met zijn klanten kwam hij altijd na. De klanten waardeerden hem enorm. Tijdens de laatste ronden was Tonnie dan ook veel tijd kwijt met het afscheid nemen. De vele attenties welke hij kreeg tijdens zijn afscheidstour laten zien hoe goed hij bij de klanten zijn werk deed. Vakantie vieren was aan Tonnie en zijn gezin goed besteed. Het bekende gele papiertje kwam hij dan ook regelmatig op het kantoor inleveren. Hierop stonden de gewenste datums om vrij te krijgen. De vakanties werden, mede door zijn goede inzet, altijd ingewilligd. Zijn laatste werkdag bij het Glazenwassersbedrijf in Klein-Amsterdam is donderdag 18 mei. Tonnie mag nu samen met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen gaan genieten van een welverdiend pensioen. Schoonmaakbedrijf Garrits werkt met vijf glazenwassers. Door het vertrek van Tonnie is er een vacature ontstaan. Geïnteresseerde kunnen informeren via tel. 06 – 51 34 23 75

_____________________________________________________________

Hanny Weijenberg en Jan van de Brink
40 jaar bij Klein Hekkelder

Gerdien van de Brink spelt Hanny Weijenberg een erespeld   op.
Jan van de Brink kijkt goedkeurend toe.      

Bij het veevoederbedrijf Klein Hekkelder in Klein Amsterdam was het vorige week feest. Hanny Weijnenberg  en Jan van de Brink waren veertig   jaar verbonden aan dit bedrijf. De directie waardeerde de grote inzet van Weijenberg en wilde hem verrassen met een feestje. ‘s Morgens werd de jubilaris met taxi opgehaald bij zijn woning aan de Oudhuizerstraat voor een gezellig samenzijn in restaurant Pijnappel. Weijenberg zingt bijna vanaf de oprichting bij het Oosterhuuzens Dialectkoor. Het koor werd ‘s avonds uitgenodigd om Weijenberg een aubade te komen brengen en zong speciaal voor hem een feestlied en nog een paar gezellige   meezingers. Directeur Jan van de Brink verzocht Weijenberg ook te laten zien dat hij tweede dirigent is bij dit koor. De jubilaris deed dit graag en koos uit het repertoire ‘Mooi um jong te wèèn’. De voorzitter van het koor prees de jubilaris ook voor het vele werk dat hij voor het koor doet als bestuurslid, geluidsman, klusjesman en dirigent. Hij bood hem een presentje en bloemen aan. Weijenberg toonde zich zeer verrast met de komst van het koor. Het deed hem goed dat bijna het complete koor hier aanwezig was  Maar er was nog meer te vieren. Van de Brink regelde wel een feestje voorzijn medewerker, maar was zelf ook veertig jaar verbonden aan het bedrijf. Na een toost op de jubilaris Weijenberg was het woord aan Henk van de Brink. Hij riep zijn broer naar voren. Samen met zijn zus wilde hij Jan in de schijnwerper zetten. Het was ook veertig jaar geleden dat Jan de leiding overnam van het veevoederbedrijf. Er waren soms moeilijke tijden.Toch wist hij Klein Hekkelder staande te houden. Evenals Weijenberg kreeg Jan een erespeld opgespeld. Van de Brink was hier erg blij mee. Zijn gezondheid is nu wat minder. Hij liet weten de grote steun te hebben gehad van zijn medewerkers die sterk gemotiveerd zijn om het bedrijf winstgevend te houden.